5 Comments

Bra skrivet 👍

Expand full comment

Tack 🙏

Expand full comment

Tja an1h, en mycket Intressant läsning!

Här är mina notes och funderingar från artikeln :)

- På vilket sätt påverkas världsekonomin om världens centralbanker gör räntesäkningar i olika takt, där vissa centralbanker snabbar på lättnader, och andra förblir försiktiga?

- 3.1, som jag tolkar det som från att läsa medier, så vill usa och trump höja tullarna mot andra länder. skulle detta vara en risk för världsekonomin men att det blir en “fördel” för usa då de får in mer pengar från tullarna. skulle det då bli en risk att länder slutar handla med usa p.g.a det höga tullarna så att det blir ett bakslag för usa ?

PS: svaret kom i 4.1, men tänkte jag rätt med min tolkning?

- Hade 2025 kunnat bli ett år där länder blir mer självständiga i sin ekonomi?

- vad menas med räntespreadarna

- Vad menas med protektionism

Är fortsatt tacksam för dina artiklar och att du ger utförliga svar :)

Ha en trevlig fortsatt torsdag, så ser vi fram emot din veckoanalys imorgon!

Expand full comment

Hej!

Förlåt, hade missat denna fråga. Här kommer en snabb summering (det finns tyvärr inga enkla svar, men gör mitt bästa för att förklara så grundligt som möjligt och hur jag ser på situationen/utfallen):

1. Olika räntesänkningar

När länder sänker räntorna i olika takt kan valutakurser och kapitalflöden rubbas. Billigare lån i ett land lockar investerare att låna där och investera i högre räntor någon annanstans (s.k. “carry trade”). Det kan skapa obalans och leda till överhettning eller valutarisker.

2. Högre tullar och USA:s handel

USA kan kortsiktigt tjäna på att ta ut tullar och skydda sin inhemska industri, men motåtgärder från andra länder (som egna tullar) riskerar att bromsa den globala handeln. På lång sikt kan detta skada även USA:s ekonomi om viktig export minskar. Jag tror personligen att detta mer är "skrämseltaktik" från Trump för att kunna förhandla till sig extra bra handelsavtal för USA. Jag brukar alltid utgå ifrån spelteori här. I ett "prisoners dilemma-senario", hur blir utfallet för att nå ett "nash equilibrium"? Här kommer alla parter (länder i detta fall) att agera utifrån vad som blir mest lönsamt för dem själva, vilket i slutändan gör att alla blir vinnare ur situationen, men att USA vinner mest, då de är störst. Lika så ligger det inte i Trumps intresse att starta handelskrig med EU, då vi är deras största handelspartner, så alla tariffer som USA sätter på andra länder (främst BRIC-länderna) gynnas EU av. Jag ser ingen anledning till oro.

3. Mer självständiga ekonomier år 2025

Ökad protektionism, geopolitiska spänningar och tekniska framsteg kan driva länder att bli mer självförsörjande. Samtidigt är det svårt att helt bryta beroendet av globala leveranskedjor.

4. Räntespreadar

Detta är skillnaden mellan räntor (t.ex. mellan olika länder eller olika risknivåer). Stora spreadar kan locka kapital till högre avkastning men kan också öka risken för instabila pengaflöden om sentimentet svänger.

5. Protektionism

Innebär att länder skyddar sin inhemska marknad med tullar eller importrestriktioner. Det kan gynna vissa branscher hemma, men minskar ofta den totala handeln och riskerar att drabba alla parter negativt på sikt.

Expand full comment

Wow! Tack så jättemycket för förklaringen! Intressant att trump kan använda tullarna mer som en skrämsel teknik, det hade jag aldrig tänkt på.

Jag fick svar på mina frågor så det var bra förklaringar🙏🏻😄

Ha en trevlig kväll an1h

Expand full comment