Vad är ett Bitcoin-certifikat?
Låt oss ta en djupare titt på de olika certifikaten på den svenska marknaden
En fråga som jag ofta får är vad som är skillnaden mellan de olika Bitcoin-certifikaten på Avanza. Jag tänkte i denna artikel förklara de främsta skillnaderna för den som undrar.
Eftersom certifikat är en relativt invecklad produkt så kommer här först en TL;DR (snabb sammanfattning) för att förstå det absolut viktigaste:
Ett Bitcoin-certifikat är ett värdepapper som är noterat på en börs (eller handelsplattform som Avanza & Nordnet mfl) och som syftar till att replikera värdet och prisutvecklingen av Bitcoin. Det är alltså inte ”riktiga” Bitcoin du köper, utan du köper ett derivat (en finansiell produkt) vars värde ska följa Bitcoinpriset. Du slipper därmed besväret med att själv skaffa en kryptoplånbok, lagra nycklar och hantera säkerhet. Men du utsätter dig å andra sidan för en motpartsrisk (om emittenten/utställaren av certifikaten skulle få problem).
Tre mest vanliga aktörerna i Sverige är
1. CoinShares XBT Provider Bitcoin Tracker One
2. Valour Bitcoin (BTC) Zero SEK
3. Virtune Bitcoin
Skillnaden mellan CoinShares XBT Provider Bitcoin Tracker One (Bitcoin XBT), Valour BTC Zero (Valour BTC) och Virtune Bitcoin (VIRBTC) är främst att BTC XBT har en årlig avgift om 2,5% medan VIRBTC har 1,49% och Valour BTC 0% i avgift.
Dock är det fler faktorer att ta i beaktning än bara avgiften:
Historiskt har spreaden varit överlägset bäst på Bitcoin XBT jämfört med de två andra. Detta har gjort att Bitcoin XBT tidigare har avkastat ca 10% bättre på årsbasis än Valour BTC och VIRBTC. Detta har ändrats på senare tid med Valour BTC då de har ökat i omsättning, så de är nu likvärdiga. Men VIRBTC ligger här fortfarande efter och underavkastar Bitcoin XBT och Valour BTC på årsbasis.
Om jag utgår ifrån idag (16 januari 2025) och ett år tillbaka så har Bitcoin XBT avkastat 158,22%, Valour BTC har avkastat 160,47% medan VIRBTC har avkastat 150,5%, dvs 8% respektive 10% lägre än XBT och Valour.
En sista sak att ta i beaktning är att Bitcoin XBT har funnits sedan maj 2015 och överlevt flera black swans såsom bankruns (kollapsen med FTX 2022 och när Bitfinex blev hackat 2017 t.ex) medan Valour BTC har funnits sedan december 2020 och VIRBTC från september 2023.
Jag själv föredrar därför Bitcoin XBT, då det känns som det minst riskfyllda certifikatet om man ska se på motparts/tredjepartrisken som det innebär att äga certifikat.
Detta är enligt mig det absolut viktigaste som man behöver veta när det kommer till val av de olika Bitcoin-certifikaten. Vill man sedan ”djupdyka” och lära sig mer om certifikaten, om dess spread, valutakonvertering mm, så kan ni läsa mer här nedan då jag har gjort mitt bästa för att försöka förklara hur certifikaten fungerar och mer djupgående skillnader. Jag vill på förhand säga att de olika certifikaten och strukturen hur de är uppbyggda är ett oerhört komplicerat ämne, så jag kan inte lova att man blir mycket klokare av min förklaring. Så läs på egen risk :)
Nu kommer jag till en början repetera en del från det jag skrev innan, men det blir bättre struktur i inlägget om jag gör så i min nedanstående text, så jag ursäktar mig för detta på förhand.
De olika certifikaten
1. CoinShares XBT Provider Bitcoin Tracker One
• Bakgrund: CoinShares (tidigare Bitcoin XBT) var en av de första att erbjuda Bitcoin-certifikat i Sverige redan 2015 under namnet “Bitcoin XBT”.
• Struktur: Det är ett så kallat ETP (Exchange Traded Product) som följer Bitcoinkursen. För varje certifikat som du köper av XBT köper de riktiga BTC för motsvarande summa. 1 certifikat motsvarar 1/200-del av en Bitcoin, så har du 200 certifikat så har du exponering mot en hel Bitcoin.
• Förvaltningsavgift: 2,5 % per år. Den dras löpande från produkten, så den syns inte som en direkt debitering på ditt konto, utan snarare i kursutvecklingen.
• Handel: Du kan handla den i SEK eller EUR (under ticker BITCOIN XBT).
2. Valour Bitcoin (BTC) Zero SEK
• Bakgrund: Valour är en annan emittent av krypto-ETP:er. De erbjuder certifikat på flera olika kryptovalutor, däribland Bitcoin.
• Struktur: Likt XBT är Valour en ETP, men kan eventuellt vara annorlunda uppbyggt i fråga om hur de hanterar den underliggande tillgången (dvs om det sker ”fysisk” uppbackning med faktiska Bitcoin eller om det är en syntetisk replikering. När jag läste deras faktablad så kunde jag inte se vilket av de två alternativen de kör på).
• Förvaltningsavgift: 0%
• Handel: Också noterad på svenska marknadsplatser (under ticker Valour BTC).
3. Virtune Bitcoin
• Bakgrund: Virtune är en relativt ny aktör i Sverige som satsar på ETP:er med 0 % i förvaltningsavgift.
• Struktur: Virtune BTC One ska följa Bitcoinpriset i USD och är fysiskt backad, vilket innebär att de, precis som Bitcoin XBT, håller riktiga Bitcoin i en depå för att täcka värdet.
• Förvaltningsavgift: 1,49%
• Handel: Noterad på Avanza (under ticker VIRBTC)
Varför skiljer sig avkastningen åt?
1. Olika avgiftsstrukturer
CoinShares XBT har en tydlig årlig förvaltningsavgift (2,5 %) medan Valour Bitcoin och Virtune BTC har 0 %. I teorin borde Valour Bitcoin och Virtune BTC One med 0 % avgift ge en något högre avkastning över längre tid.
Men: Kortfristiga rörelser i kursen kan göra att avgiften ”försvinner” i bruset av Bitcoinprisets volatilitet. På en dag när Bitcoin går upp eller ner blir skillnaden på 0,1–0,2 % (som en dags andel av 2,5 %/år) svår att urskilja direkt i kursen. Dessutom kan market makers olika sätt att sätta köp- och säljkurser få större utslag än avgiften på just dagsbasis.
2. Valutakonvertering och växelkurser
Alla dessa ETP:er prissätts i FIAT-valuta (ofta SEK eller EUR), medan Bitcoin handlas globalt främst i USD.
När kursen uppdateras måste den översättas från BTC/USD till BTC/SEK om du handlar i svenska kronor. Valutarörelser (USD/SEK) kan därför göra att den dagliga procentuella förändringen skiljer sig.
Har exempelvis XBT ett snabbare/högre påslag vid konvertering till SEK just den dagen, kan den stiga (eller sjunka) några punkter mer eller mindre än en konkurrent.
3. Likviditet och spread
Varje emittent har ett ”market making”-avtal med någon likviditetsleverantör. Denna market maker ställer köp- och säljkurser för certifikatet.
Små skillnader i hur tajt spreaden är och hur ofta market makern uppdaterar kursen kan ge upphov till att Valor, XBT och Virtune rör sig lite olika från dag till dag. Ibland kan det bara skilja någon tiondels procent, men det räcker för att ge olika siffror när du tittar på avkastningen över längre tid (som på ett helt år).
4. Tidpunkt för dagsavläsning
Ibland tar vissa ETP:er officiell ”stängningskurs” vid en viss tidpunkt, medan andra använder en annan referenskurs. Det kan göra att de rapporterade förändringsprocenten inte alltid är identisk – även om de följer samma underliggande tillgång.
Hur kan XBT med 2,5 % avgift ibland visa högre avkastning?
1. Timing och spread: På daglig basis kan kortsiktiga rörelser i Bitcoin, i SEK/USD, plus market makerns spread orsaka att XBT hamnar över (eller under) nollstrecket lite mer än Virtune eller Valor.
2. Valutavariationer: Om just XBT:s SEK/kurser momentant ger en fördelaktigare omräkning, kan den synas som att XBT ligger bättre till trots högre avgift.
Likheter och olikheter
Likheter
1. Alla tre produkterna ger dig exponering mot Bitcoin utan att du behöver köpa “riktiga” BTC.
2. De är noterade hos Avanza och enkla att handla från din KF, ISK eller Aktie/Fondkonto.
3. De uppvisar oftast relativt lika utveckling på kort sikt eftersom de spårar samma underliggande tillgång – Bitcoin.
Olikheter
1. Förvaltningsavgiften: CoinShares XBT tar ~2,5 % per år, medan Virtune ligger på 1,49% och Valour ligger på 0 %.
2. Hur de hanterar sina positioner kan påverka spårningen.
3. Market making och likviditet: Skillnader i köp-/säljspread och hur snabbt priserna uppdateras ger vissa avvikelser i daglig avkastning.
4. Valutarisk: Hur de hanterar växelkursen mellan BTC, USD och SEK kan skilja något åt.
Hoppas detta klargör (iallafall lite) hur det fungerar i certifikatens djungel. Om ni har några frågor, så är det bara att ställa dem här så ska jag göra mitt bästa med att besvara dem.
I morgon kommer en portföljrapport med utvecklingen av min portfölj under denna vecka samt en makroanalys från denna veckas FED-rapporter och mina förväntningar för kommande vecka och månad.
Allt gott och lev väl,
an1h
Virtune Bitcoin har en avgift på 1,49%
Bra läsning som vanligt. Jag har en fråga. Jag är inte så väl insatt i krypto som du, men har tittat lite på Valour Hedera (HBAR) de senaste dagarna. Är det något du har tittat på eller handlat själv? När man läser om HBAR låter det som att nätverket har många fördelar, men vad tycker du om framtidsutsikterna för HBAR och Hedera generellt? Tror du det kan bli en bra långsiktig investering?